Menu
Uw winkelmandje is nog leeg

De ontwikkeling stimuleren door te knutselen Geschreven op: zaterdag 04 april 2020

De ontwikkeling stimuleren door te knutselen
Misschien weten jullie wel dat Naomi in de kinderopvang heeft gewerkt. Zij heeft haar opleiding tot pedagogisch medewerker afgerond in 2018. Daarom vonden wij de combinatie van ons als zussen zo mooi. Yasmine ervaring met professionele webshops runnen en Naomi heeft ervaring met de doelgroep.

Vandaar dat er achter elk knutselwerkje ook een pedagogische visie zit. In deze blog willen we jullie graag meer vertellen over waarom we deze knutselwerkjes hebben gekozen en welke vaardigheden er worden gestimuleerd bij de kinderen tijdens de werkjes.

Knutselen is in het algemeen erg goed voor de creatieve ontwikkeling van een kind. Er wordt niet voor niets zoveel geknutseld op scholen en kinderdagverblijven. Achter elk knutselwerkje zit een doel. Dat is ook bij onze Knutselboxen zo. Elk knutselwerkje wat we bedenken, kijken we of we vinden dat er genoeg ontwikkelingsgebieden worden gestimuleerd van het kind. In deze blog lichten we een paar knutselwerkjes uit van onze 'Smakelijk Eten' box uit. Fruit of groente?
Dit werkje leert een kind wat groente en fruit is. Als eerst knip je al het fruit en groente uit. Dit stimuleert heel goed de fijne motoriek van een kind. Het vergt heel wat werk om een schaar op een juiste manier vast te houden en dan ook nog eens netjes te knippen. Jonge kinderen kunnen de stukken groente en fruit grof uitknippen en oudere kinderen worden uitgedaagd om langs het stippelrandje te knippen. 

Als alles is uitgeknipt kan het kind (samen met de ouder of verzorger) goed de plaatjes bestuderen. Stel het kind ook vragen. 'Weet jij hoe deze groente heet?' 'Vind je dit een lekker stuk fruit?' 'Wat van deze stukken groente en fruit heb jij wel eens gegeten? Vond je dat lekker?'

Het doel is om uiteindelijk het groente en fruit aan de juiste kant te leggen of plakken. Een leuk spel dus voor jong en oud!Fruitschaal beplakken met crepepapier
Ook dit werkje stimuleert weer heel erg de fijne motoriek door het crepepapier te scheuren en daarna te rollen in kleine bolletjes. Maar het daagt kinderen ook uit tot denken en waarnemen. Hoe zit dit werkje in elkaar? Welke kleuren crepepapier kan ik gebruiken? Wat kan ik hiermee doen? Ook leren ze kleuren herkennen. Voor jonge kinderen kan dit nog een uitdaging zijn en oudere kinderen kunnen het misschien al heel snel benoemen. 

Er kan ook naar oplossingen worden gezocht. Bij dit werkje krijg je 3 soorten crepepapier: rood; groen en geel. Maar druiven zijn eigenlijk meer paars. En bosbessen zijn blauw. Als je kind besluit om de werkelijke kleuren te maken wordt hij uitgedaagt om een oplossing te vinden hiervoor. Zo zat er in deze box nog een zakje met waskrijtjes waar wel de kleuren blauw en paars inzaten. Maar een kind kan er ook voor kiezen om iets uit zijn eigen knutselcollectie te pakken. Er zijn talloze mogelijkheden! 


Dit zijn maar 2 knutselwerkjes die we wat verder hebben toegelicht. Wij voegen altijd een stap voor stap handleiding toe aan de Knutselbox met foto's van ons eindresultaat. Maar vergeet niet dat je kind dit niet hoeft te volgen! Het is een voorbeeld. Laat je kind zijn eigen fantasie gebruiken en laat hem vrij om te doen wat hij wilt met de materialen. Wij zeggen altijd: het gaat om het proces, niet om het product. En geniet er vooral van om samen te knutselen! 

Plaats een reactie